MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Deseta obljetnica od osnivanja Protagore

 U Zagrebu je 13. veljače 2006. osnovana udruga Protagora. Inicijator okupljanja devetoro  članova/ica utemeljitelja Milan Polić nije, nažalost, više među nama, a ni dio utemeljitelja ne pripada više članstvu naše udruge. Sjećajući se svih bivših članova i članica Protagore sa zahvalnošću za njihove doprinose radu naše udruge (a doprinos nekih od njih zaslužuje visoke ocjene), ne mogu a da posebno ne istaknem djelo utemeljitelja i dugogodišnjeg predsjednika Milana Polića. Dok ga je zdravlje služilo danomice je ustrajno radio na rastu i profiliranju Protagore, umno promišljajući perspektive ireligioznog pogleda na svijet i promišljeno gradeći strategiju borbe za očuvanje sekularnog karaktera našeg društva. Njega, nažalost, više nema među nama.

No, nastavljamo! Obljetnice su prigoda da se slavljenički osvrnemo na prijeđeni put – no, razloga za slavlje nema, jer Hrvatska je sve dalje od pristojna sekularnog društva u kojem su zaštićeni prava i dostojanstvo svih građana i građanki, neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti. Ireligiozne osobe su danas izlžene sve intenzivnijem demoniziranju, a u posebno teškom položaju su djeca  ireligioznih roditelja, izložena – posebno u nekim manjim sredinama – kako teroru odgojno-obrazovnih ustanova pod kontrolom netolerantnih samozvanih posjednika jedne jedine neupitne istine (one koja se podučava na vjeronauku, ali i u drugim školskim predmetima), tako, nažalost nerijetko, i vršnjačkom nasilju.

Jesmo li mogli i morali učiniti više? Nedvojbeno – morali smo! Predmet moguće analize su  razlozi koji su doveli dosadašnjeg stanja i do toga da Protagora nije izrasla u širok društveni pokret koji okuplja većinu građana i građanki koji se ne mire s dominantnim tendencijama desekularizacije i reklerikalizacije društva. No, činjenica je da smo opstali ovih deset godina – i to bez jedne jedine kune dotacije iz državnog proračuna ili proračuna zajednica lokalne samouprave te isključivo volonterskim radom članova. Činjenica je i to da je Protagora stekla ime i ugled, čak i među onima čiji su ciljevi dijametralno suprotni onima za koje se mi zalažemo. Ne vole nas, ali nas uvažavaju.

Sve su to pretpostavke na kojima smijemo zasnivati nadu da će naše zalaganje za tolerantno sekularno društvo uroditi plodovima i  da će se tendencije u našem društvu obrnuti u smjeru za koji se zalažemo.

Ne ovisi sve o nama, ali naša ustrajnost morala bi biti jedan od temelja na kojima će se graditi Hrvatska kakvu želimo, društvo pristojnih i tolerantnih ljudi, u kojemu nitko neće biti diskriminiran zbog drugačijega pogleda na svijet i u kojem će se strogo voditi računa o nužnosti uvažavanja ustavnih odredbi kojima se jamče i propisuju sekularan karakter društva, kao i dostojanstvo svake osobe neovisno o njezinoj pripadosti ili nepripadnosti bilo kojoj vjerskoj zajednici  i neovisno o njezinom svjetonazoru.

 

Lino Veljak

 

Suosnivač i potpredsjednik Protagore  

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

demokracija, diskriminacija, djeca, humanizam, ideologija, indoktrinacija, ireligioznost, klerikalizam, polić, praznovjerje, sekularizam, sekularnost

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr