MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Izjava Protagore povodom jačanja klerikalizacije društva

Ušli smo u jesen 2016. obilježenu zabrinjavajućim znacima jačanja tendencija desekularizacije i klerikalizacije hrvatske države i hrvatskog društva. Uz potporu radikalne desnice (ali i dobrog dijela deklarativno demokratskih i liberalnih političkih opcija) tradicionalne vjerske zajednice (dakako, na čelu s Katoličkom crkvom) intenziviraju svoja nastojanja da se što širi segmenti društvenog života (ali i intime osobnog života svakoga hrvatskog građanina i svake građanke) podvrgnu izravnom i brutalnom nadzoru crkvenih autoriteta te da se cjelokupni život uskladi s moralnim normama, odnosno interesima Katoličke crkve.

To dolazi do izražaja u inzistiranju na donošenju novoga obiteljskog zakona, koji među ostalim predviđa ingerencije svećenika u obvezujućim predbračnim savjetovanjima, te dodatno diskriminira izvanbračne zajednice (ali i bračne zajednice koje svoj status nisu regulirale u skladu s crkvenim propisima).

Ipak, u središtu nastojanja usmjerenih na uspostavljanje klerikalne kontrola nad društvom nalazi se područje odgoja i obrazovanja. Vjeronauk se sve agresivnije nameće na svim razinama, od vrtića do visokog školstva, sve je više roditelja koji se opravdano žale na diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauk ili na nametanje oznaka i ponašanja koji nisu u skladu s ustavno zajamčenim sekularnim karakterom države. Sve češće nam se javljaju i vjernici koji su ogorčeni militantnim i agresivnim (nerijetko i politikantskim) prakticiranjem crkveno-vjerske promidžbe svojstvenim brojnim svećenicima, dok ogorčenje žrtava klerikalizacije odgojno-obrazovnog sustava prerasta u rezignaciju, ali i u očaj koji posjeduje i potencijal nekontrolirane pobune.

Podržavamo i podržavat ćemo sve građanke i građane koji se ne mire s preobrazbom Republike Hrvatske u klerikalnu autoritarno ustrojenu katoličku državu. Ohrabrujemo sve savjesne ljude, bez obzira na njihovu vjeru i nevjeru, koji pružaju otpor zabrinjavajućim nastojanjima da se u našoj zemlji zatre svaki trag sekularizacije i da se Hrvatska vrati u srednjovjekovno mračnjaštvo neka bi se i dalje ustrajno zalagale za izgradnju tolerantnog i pluralističkog demokratskog ozračja, u kojemu nema mjesta za mržnju niti za nasilno nametanje bilo kojeg obvezujućeg svjetonazora.

 

Upravni odbor Protagore

 

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

demokracija, diskriminacija, fundamentalizam, homofobija, homoseksualnost, ideologija, indoktrinacija, sekularizam, sekularnost, tolerancija, totalitarizam, vjeronauk

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr