MessageBox

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ODRŽANOG REFERENDUMA O BRAKU

Nakon što je referendum inicijative “U ime obitelji” održan, a njegovi rezultati postali nedvojbeni “Protagora” želi iznijeti javnosti svoj stav o samim rezultatima i o svemu što se oko referenduma zbivalo.

1. Tema referenduma bila je po mišljenju mnogih relevantnih političkih i društvenih subjekata s kojim se i mi slažemo potpuno nepotrebna a državu je sam referendum koštao gotovo 50 milijuna kuna.

2. Referendumska je inicijativa zapravo htjela u Ustav Republike Hrvatske ugraditi odrednicu o braku kao zajednici muškarca i žene ne radi očuvanja “tradicionalnih vrednota” već u cilju onemogućavanja – sad, a još više u budućnosti – homoseksualnih brakova, kao i bacanja sumnje u etičnost i kvalitetu drugih različitih oblika bračnih i obiteljskih zajednica. Imajući to u vidu ovu inicijativu smatramo krajnje diskriminatorskom.

3. Posve je razvidno da je ova inicijativa iskoristila osjetljivost jednog dijela građana na tradicionalne vrednote braka, obitelji i odgoja djece, a neupućenih u suvremena znanstvena dostignuća i standarde demokratskih društava - kako bi u političkom životu nametnula krajnje konzervativnu političku opciju. U tome je, ponovo, imala, za sekularnu državu krajnje neprimjerenu pomoć Katoličke crkve, koja je, smatrajući građane svojim podanicima, pokušavala na njih utjecati kako bi se osigurao željeni ishod referenduma. U tu su se svrhu koristile propovijedi, a što je još problematičnije, zloupotrebljavala se ionako upitna nastava vjeronauka u javnim školama uplićući u ove političke igre i djecu.

4. Pozitivnim ishodom referenduma smatramo i ujedinjeni bojkot medija kao reakciju na odluku inicijative “U ime obitelji” da onemogući njihovo profesionalno djelovanje koje je od temelja demokracije.

5. Rezultati referenduma pak jasno pokazuju: a) da je referendum bio održan po stvarnim standardima za tu vrstu izjašnjavanja građana ne bio uopće bio regularan zbog slabog odaziva; b) iako je inicijativa “U ime obitelji” pobijedila na referendumu rezultat je pokazao da je referendumska kampanja “U ime obitelji” uspjela sakupiti svega oko 200 000 glasova više od samih potpisnika peticije za referendum a ad hoc inicijativa “Građani glasaju protiv” u samo dva tjedna je pokrenula dva puta više građana koji su glasali protiv. c) rezultati referenduma su također nedvojbeno dokazali da Katolička crkva nema više legitimitet zastupati cijeli korpus katoličkih vjernika kojih je po popisu stanovništva Hrvatske iz 2011. godine 86% jer je samo njih manje i možda znatno manje od 29% glasalo ZA;

6. U 24 sata nakon obznanjivanja rezultata referenduma broj potpisnika naše peticije za reviziju Ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana (www.protagora.hr) porastao je za novih 1.500 potpisa pa smo je odlučili održati otvorenom do 15.12.     Nakon toga, detaljno ćemo analizirati rezultate peticije te poslati zahtjev za reviziju ugovora Predsjedniku države, Predsjedniku Sabora, Predsjedniku Vlade i podpredsjednicima, te  Uredu pučke pravobraniteljice i o tome, dakako, izvijestiti javnost.

Upravni odbor “Protagore”

Zagreb, 3. prosinac 2013.

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr