MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Priopćenje o odluci Ustavnog suda

Dana 06. lipnja ove godine Ustavni sud Republike Hrvatske je odbacio prijedlog za ocjenjivanje suglasnosti sa Ustavom članka 2. Zakona o potvrđivanju Ugovora  između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Suštinski, zahtjev je sadržavao zahtjev za ocjenjivanje ustavnosti samo međunarodnog ugovora. Navedeno znači da se Ustavni sud još jednom, kao što je i do sada ustaljena praksa u sličnim predmetima, oglasio nenadležnim ocjenjivati materijalni sadržaj samog međunarodnog ugovora koji je sastavni dio zakona.

Međutim, po prvi puta je o ovakvom prijedlogu odlučeno većinom glasova, a ne jednoglasno, te je jedan ustavni sudac izrazio mišljenje koje je suprotno većinskom stavu ustavnih sudaca. Ustavni sudac Andrej Abramović je uz spomenuto rješenje o odbacivanju prijedloga dao svoje izdvojeno mišljenje prema kojemu se "…međunarodni ugovori, prema svojoj pravnoj snazi, nalaze … iznad zakona, ali svakako ispod Ustava. Iz tog slijedi da i oni, kao i svi ostali zakoni i propisi nižeg ranga, moraju biti usklađeni s Ustavom". Posljedično, sudac Abramović smatra da je Ustavni sud Republike Hrvatske ne samo ovlašten, već mu je i zadaća provoditi ustavnosudsku kontrolu međunarodnih ugovora kako bi se spriječila implementacija eventualno neustavnih odredaba u pravni sustav Republike Hrvatske.

Na ovoj poveznici dostupan je cjeloviti tekst navedenog rješenja, zajedno sa citiranim izdvojenim mišljenjem: http://www.index.hr/vijesti/clanak/ustavni-sud-nema-nista-protiv-vatikanskih-ugovora-ali-jedan-ustavni-sudac-nasao-im-je-veliku-zamjerku-/978568.aspx

Premda ovo ne prejudicira stav Ustavnog suda ukoliko ovakvo, za sada izdvojeno mišljenje, postane prevladavajuće u nekom budućem sazivu suda, svakako se radi o značajnom koraku naprijed u našoj ustavnopravnoj praksi i otvara mogućnost da Ustavni sud jednoga dana meritorno odluči o ustavnosti međunarodnih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Dakako, Protagora očekuje da će u tom slučaju Ustavni sud neizostavno morati odlučiti kako su navedeni ugovori neustavni, na što sustavno godinama ukazujemo.

Stoga Protagora pozdravlja i podržava ovakvo izdvojeno, a prema našem stavu, jedino ispravno mišljenje ustavnog suca Andreja Abramovića.

 

Za UO Protagore

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

Nema ključnih riječi.

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr