MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Priopćenje o postupku protiv udruge "U ime obitelji"

Dana 19. srpnja 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu je donio i objavio presudu u predmetu u kojemu je udruga Protagora potraživala naknadu štete od udruge „U  ime obitelji“ zbog objavljene neistinite informacije na portalu narod.hr. Navedeni je članak naslovljen „Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo“, koji sadrži provjerljivo neistinitu informaciju da su udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo za diskriminaciju po osnovi vjere.

 

Navedenom je presudom odbijen tužbeni zahtjev udruge Protagora budući da je, prema mišljenju prvostupanjskog suda nakladnik portala narod.hr, udruga „U  ime obitelji“, postupao u dobroj vjeri budući da je ovu neistinitu informaciju navodno preuzeo sa RTL televizije. Podsjećamo kako je na sam dan objave spornog članka pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić reagirala javnim priopćenjem kojim je demantirala navode iz priloga RTL televizije na kojima se navodno temelji sporni članak iz čega nedvojbeno proizlazi da su objavljene informacije neistinite.

 

Udruga „U ime obitelji“ odbila je na naš zahtjev ispraviti neistinitu informaciju iz kojeg smo razloga bili prisiljeni ustati tužbom.

 

Činjenicu da je objavljena informacija neistinita tokom ovog postupka priznaje i nakladnik portala narod.hr, udruga „U  ime obitelji“, a to u presudi prihvaća i sud. Stoga su također neistinite i tvrdnje iz članka kojeg je navedena udruga objavila na svojem portalu na dan objave presude po naslovom; „Udruga Protagora izgubila sudski spor protiv U ime obitelji!“. U navedenom članku stoji, između ostaloga kako su „…razotkrivene njihove lažne optužbe na račun Katoličke Crkve i grada Đakovo….“. Prije svega, predmet ovog sudskog postupka nisu bile nikakve optužbe, a pogotovo ne lažne, od strane naše udruge, a osim toga, tokom samog postupka udruga „U  ime obitelji“ je isticala kako objavljena informacija po kojoj su postojale nekakve „lažne optužbe“ nije istinita. Unatoč tome, te unatoč našem opravdanom zahtjevu za ispravak navedene informacije, ista nikada nije bila ispravljena.

 

Budući da cilj pokretanja ovog postupka nije bilo ishođenje naknade štete, već prije svega utvrđivanje činjenice da sporni članak sadrži neistinitu informaciju o navodnim „lažnim optužbama“, smatramo da je donošenjem navedene presude ovo pitanje meritorno riješeno na način da je utvrđeno da je objavljena informacija neistinita.

 

Neovisno o tome, udruga Protagora će izjaviti žalbu protiv navedene presude.

 

Cjelokupan tekst tužbe i presude možete pročitati ovdje: Tužba i Presuda

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

demokracija, diskriminacija, fundamentalizam, građanska hrabrost, humanizam, ideologija, moral

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr