MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Priopćenje o postupku protiv udruge "U ime obitelji"

Dana 28. listopada 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu je donio i objavio presudu u predmetu u kojemu je udruga Protagora potraživala naknadu štete od udruge „U  ime obitelji“ zbog objavljene neistinite informacije na portalu narod.hr. Navedeni je članak naslovljen „Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima“, koji sadrži provjerljivo neistinitu informaciju da je osoba koja je tokom prosvjeda održanog 2014. godine udarila aktivisticu Ružicu Ćavar, član Protagore.

Navedenom je presudom odbijen tužbeni zahtjev udruge Protagora budući da, prema mišljenju prvostupanjskog suda udruga Protagora nije dokazala da je objavom navedenog članka pretrpjela štetu.

Udruga „U ime obitelji“ je na svojem portalu narod.hr objavila ispravak objavljene neistinite informacije, , opremivši objavu tendencioznim naslovom: „Napadač na Ružicu Ćavar nije član Protagore, već podupiratelj prosvjeda te udruge“, iz kojeg smo razloga bili prisiljeni ustati tužbom.

U prvostupanjskoj presudi sud nedvosmisleno utvrđuje kako je objavljena informacija neistinita, a urednička oprema objavljenog ispravka nije sukladna Zakonu o medijima, navodeći: „U ovom postupku nedvojbeno je utvrđeno da je u članku od 16. lipnja 2015. objavljena netočna informacija o događaju koji se zbio 20. rujna 2014, dakle gotovo devet mjeseci prije objave ovog članka. Nedvojbeno je utvrđeno i da je tuženik objavio zatraženi ispravak, no isti ispravak opremio je naslovom koji nije bio sukladan odredbi čl. 41. st. 1. Zakona o medijima“.

Budući da cilj pokretanja ovog postupka nije bilo ishođenje naknade štete, već utvrđivanje činjenice da sporni članak sadrži neistinitu informaciju o udruzi Protagora, smatramo da je donošenjem navedene presude ovo pitanje meritorno riješeno.

Neovisno o tome, udruga Protagora će izjaviti žalbu protiv navedene presude.

Cjelokupan tekst tužbe i presude možete pročitati ovdje.

 

Tužba        Presuda

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

Nema ključnih riječi.

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr