MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Priopćenje u povodu nezakonitog natječaja za izbor u znanstveno-nastavno zvanje na Stomatoloskom fakultetu

U Narodnim novinama od 01.07.2015. godine (NN 73/15) objavljen je Natječaj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje, suradničko zvanje i radno mjesto sunastavnog zaposlenika Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Među znanstveno-nastavnim zvanjima na koje se ovaj Natječaj odnosi jedno je mjesto predviđeno za docenta za nastavno područje humanističkih znanosti, „znanstveno polje: teologija, znanstvena grana: etika“.

 

Ovakva formulacija u suprotnosti je s važećim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske. Naime, prema važećem Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Nacionalnog vijeća za znanost etika je grana filozofije, a ne grana teologije, stoga bi docent za nastavnu granu etike trebao biti filozof–etičar, a ne teolog, odnosno u Natječaju bi trebalo stajati „znanstveno polje: filozofija, znanstvena grana: etika“. Osim neusklađenosti Natječaja s Pravilnikom o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i grana ovakav Natječaj direktno diskriminira znanstvenike filozofe-etičare i neopravdano u povlašten položaj stavlja teologe, te budući da je teologija disciplina usko vezana uz religiju i nije konfesionalno neutralna (postoji katolička teologija, protestantska teologija…), a teološki su fakulteti u Republici Hrvatskoj pod direktnom kontrolom religijskih institucija, razložno je zaključiti da je ovakav natječaj u suprotnosti sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije, odnosno da omogućuje diskriminaciju na temelju religijske (ne)pripadnosti potencijalnih kandidata.

 

Uz to, htjeli bismo upozoriti da Katolička crkva već ionako uvelike participira u sustavu javnog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj što joj omogućuje ideološki monopol, dok Vatikanski ugovori otvaraju vrata uvođenju kanonskog prava u javne institucije Republike Hrvatske, odnosno u javnim institucijama Republike Hrvatske omogućuju uvođenje jednog pravnog sustava koji je u koliziji s Ustavom Republike Hrvatske, načelom ravnopravnosti svih građana i međunarodnim poveljama o ljudskim pravima čija je potpisnica Republika Hrvatska. Ovo često rezultira diskriminacijom nekatolika i svih skupina ljudi koje katolički nauk diskriminira - poput žena i homoseksualaca. Kako bi se zaštitila prava svih građana Republike Hrvatske i kako bi se spriječila diskriminacija građana u javnim institucijama koje svima trebaju biti dostupne pod jednakim uvjetima, apeliramo da poništite ovakav Natječaj te da izdate naputak u sastavljanju teksta Natječaja koji bi bio u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, odnosno u kojem bi se u znanstveno-nastavno zvanje docenta/docentice etike primio kandidat/ kandidatkinja filozof-etičar/ filozofkinja/etičarka, a ne teolog.

 

Također upozoravamo da uz sve gore navedeno, tekst natječaja nije rodno neutralan i time je sukobu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova (čl. 14).

 

 

 

Protagora - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

 

Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

sekularizam, sekularnost, teologija

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr