MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

U obranu slobode govora - oglas na ZET-ovom tramvaju

U obranu slobode govora - oglas na ZET-ovom tramvaju

PROTAGORA - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Zagreb, 7. ožujka 2009.

Predmet: Prosvjed zbog kršenja ustavnih prava građana 

Zagrebačkom holdingu – podružnica Zagrebački električni tramvaj

 

Poštovana gospodo, 

najodlučnije prosvjedujemo protiv grubog kršenja Ustavom zajamčene ravnopravnosti svih građana Republike Hrvatske po bilo kojoj pa i vjerskoj osnovi.

Naime, 4. ožujka ove godine uprava ZET-a povukla je iz prometa tramvaj br. 14. na kojemu je bila postavljena (inače uredno plaćena) reklamna poruka Ženske grupe Lošinj - grupe za ženska ljudska prava, nakon čega je voditeljica ZET-ovog marketinga, uz objašnjenje da joj zbog puštanja te poruke prijeti otkaz, ponudila predstavnici Ženske grupe da objave bilo kakvu drugu poruku.

Ako smatrate da sloboda govora u Hrvatskoj ne treba biti na razini slobode govora u zemljama Europske unije – gdje se nakon sličnih poruka u više europskih zemljama i u Italiji upravo ovih dana u sredstvima javnog prometa pojavljuju poruke slične onoj koja vam nije po volji - pa si uzimate za pravo da je samovoljno ograničavate, onda vas moramo upozoriti da ste ne samo prekoračili svoja ovlaštenja nego i narušili demokratski poredak države u kojoj živite (jer svako nezakonito ograničavanje slobode govora jest narušavanje pravnog poretka).

Ako pak mislite da je sloboda govora privilegija konfesionalne većine i da iskazivanje drukčijih mišljenja o svijetu nije dopušteno, onda vas upozoravamo da tako zasnovanim ponašanjem gurate Hrvatsku u ideološko jednoumlje i udaljavate je od temeljnih vrijednosti pluralizma i demokracije.

Stoga, ako vam je stalo do pravne države, poštivanja Ustava i vrijednosti europskog prostora kojemu ne samo da želimo formalno pristupiti nego vjerujemo da mu kulturno već odavno pripadamo, onda očekujemo da se ponašate sukladno zakonu i demokratskim načelima, te dopustite slobodno objavljivanje poruke koja nikoga ne vrijeđaju niti ikome oduzima pravo na slobodno ispovijedanje svoje vjeroispovijesti ili izražavanje drukčijih mišljenja o svijetu.

Upravni odbor Protagore

Predsjednik prof. dr. sc. Milan Polić

Na znanje

- Uredu Predsjednika Republike Hrvatske

- Uredu za ljudska prava Vlade RH

- Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH

- Uredu Glavnog državnog odvjetnika

- Saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

- Gradonačelniku grada Zagreba

Vezani članci


Fatal error: Call to a member function LoadContentData() on a non-object in /home/protagor/public_html/WebSuite/Modules/WebCMS/Classes/Content.php on line 65