MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Zašto je zalaganje za sekularnost i za prava ireligioznih osoba neodvojivo od antifašizma?

Nijedna od poznatih formi fašizma nije neutralna u odnosu na religiju, već svaki fašizam organski uključuje vjersko opredjeljenje među obavezujuća obilježja poželjnoga i prihvatljivoga pripadnika fašistički konstituirane zajednice. Istina je da se pojedine forme fašizma razlikuju po stupnju otvorenosti tog opredjeljenja. Najrigidniji oblik u toj dimenziji predstavlja španjolski frankizam: katolicizam je obavezna forma vjerovanja i života svakog španjolskog podanika i podanice. Njemački nacizam je u tom pogledu mnogo tolerantniji: iako je starogermanska religioznost najpoželjniji oblik religioznosti, toleriraju se i monoteističke religije (osim judaizma), pod uvjetom da su crkve koje ih predstavljaju bezuvjetno odane ideji Trećeg Reicha. Slično jer i s ustaštvom: iako je katolicizam najpoželjniji oblik religioznosti, ni islam nije nespojiv s pripadnošću ustaškom pokretu (pa čak ni pravoslavlje, ako je ono oslobođeno od srpskog predznaka – Hrvatska pravoslavna crkva).

Istina je, međutim, da nijedan dosad poznat oblik fašizma nije među dopuštena vjerska opredjeljenja uvrstio ateizam ili agnosticizam. Nije baš posve nemoguće da će se tako nešto dogoditi u budućnosti, ali kad bi se tako nešto i dogodilo, pod krinkom ateizma sasvim sigurno bi se skrivala neka nova dogmatska forma religioznosti (makar i u obliku vjere u znanstvenost). Struktura psihologije fašizma nužno uključuje dogmatizam, koji se onda logično nadopunjuje propisanim tipom obavezujuće religioznosti (koja se u varijantama religijski tolerantnijega fašizma može nadopuniti popisom tipova tolerirane religioznosti). Dakako, fašistička država nije vjerski indiferentna i obuhvaća sve dimenzije javnoga i privatnog života svakog podanika i svake podanice, te je posve nespojiva s bilo kakvom formom sekularnog društva i laičke države.

Odatle slijedi da su borba protiv klerikalizacije društva i zalaganje za sekularnost i za ravnopravnost ireligioznih s religioznim osobama neodvojivi od aktivnog zalaganja za vrijednosti antifašizma. Fašizam stvara pretpostavke za (ovakvu ili onakvu, crkvenu ili stranačku) klerikalizaciju totalitarnog poretka i za ukidanje svake slobode savjesti i opredjeljenja (s iznimkom onih opredjeljenja koja su kompatibilna određenoj fašističkoj ideologiji); suprotno, afirmacija antifašizma otvara prostor za suzbijanje diskriminacije drugih i drugačijih, a to znači i prostor za suzbijanje klerikalnih nasrtaja na prava ireligoznih građanki i građana.

 

Lino Veljak

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

Nema ključnih riječi.

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr