MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Don Grubišić otkrio pravu istinu o odnosu crkve i države

Don Grubišić otkrio pravu istinu o odnosu crkve i države

O stanju u Saboru kaže:

"Dobro je biti u Saboru, vidjeti iznutra kako funkcionira. Normalno da je to sve poslovnikom određeno i dogovorno unaprijed, jer mimo poslovnika ne možete doći do riječi. To nije parlaonica, nego su potrebne pismene prijave i čekanje reda. A ja kao nezavisni narodni zastupnik ne pripadam stranačkoj hijerarhiji i onda dolazim na red zadnji ili kad nema medija, kad je prazna sabornica. Jednom su izgubili prijavnicu, pa uopće nisam došao na red, drugi put sam je povukao jer sam vidio da se javnost povukla. Svašta se događa. Velike stranke su u dogovoru kad se radi o važnim stvarima. Po mom mišljenju, i jedna i druga garnitura koje su bile na vlasti i njihovi koalicijski partneri nisu razvili demokraciju u strankama, niti je razvijaju u društvu. Ovo je privid demokracije, privid pravne države i, posebno, privid socijalne države."

O pedofiliji u crkvenim redovima:

"Dokazano je, a posvjedočile su i žrtve njegove nastranosti (svećenika Ivanova), da ih je zlostavljao kao djecu. Nažalost, po mom mišljenju, zadarski nadbiskup Želimir Puljić nije se u javnosti pokazao odlučnim i hrabrim da tu stvar osudi i da prepusti sud državnim i crkvenim institucijama. Mislim da je to smišljen propust jer on pokazuje kao psiholog, ne samo kao svećenik, da poznaje neke stvari. Ali nije učinio ono što se od njega tražilo – da činjenicu prizna, a ne da je opravdava statistikama i praksom drugih zemalja. Ako je on to čuo, trebao je onda postupiti po onome što sada traži Benedikt XVI., a to je da je svaki klerik dužan prijaviti svaki ovakav slučaj i crkvenim i državnim vlastima.  
Nije u pravu (kad se poziva na razliku između Hrvatske i anglosaksonskih zemalja), posebno nakon simpozija održanog u Rimu početkom veljače ove godine, na kojem su sudionici izjavili da Crkva mora prestati s kulturom šutnje, koja je tajila i prikrivala određene stvari koje su za osudu. Ona je služila Crkvi da prikrije događaje u svojim redovima, navodno, da ne bi došlo do sumnje u ispravnost crkvene doktrine ili prakse. Ali niti ja, niti nadbiskup Puljić, niti jedan drugi svećenik ne može to, ako zna, zadržati za sebe – niti po civilnom zakonu, niti po pravilima Crkve, niti po želji pape, koji je ocijenio da kultura šutnje i guranja problema pod tepih ne bi trebala biti način ponašanja crkvenih ljudi.
- Kako gledate na činjenicu da državne vlasti nisu nešto naročito burno reagirale na slučaj Ivanova?
Nisu reagirale zbog ugovora između Svete stolice i Hrvatske, gdje su ugovorne strane prihvatile autonomiju na svom području kao normalan način ponašanja, tako da ni Crkva ne odgovara vlastima, a ni vlasti se ne miješaju u crkvene poslove. To je napisano prije 14 godina i očito se puno toga promijenilo. Došlo do nove situacije i treba nakon ovog simpozija prekinuti izmotavati se od istine. Istinu treba reći radi žrtava koje se s tom istinom teško nose."

O odnosu aktualne vlasti prema crkvi:

"-Prema ovome što govorite, mi Vatikanu priznajemo eksteritorijalnu vlast na našem tlu tim sporazumima.
Nažalost, čak je u pitanju suverenitet hrvatske države kroz osobu biskupa. U mom slučaju, splitsko-makarski nadbiskup zabranjuje da sudjelujem u radu Sabora, premda sam legalno izabran, u skladu sa svim zakonima. Na taj način krši, po mišljenju pravne službe, 26 ustavnih i zakonskih propisa. Zapravo, ne priznaje suverenitet Hrvatske. To kod nas vlast trpi iz interesa, da bi Crkvu imala na svojoj strani, a ne protiv sebe.

-Pretpostavljam da tako tumačite i nedavne izjave premijera Milanovića o nastavku politike prema Crkvi. Najavio je da neće mijenjati sporazume s Vatikanom, jer možda i nije loše da Hrvatska pomaže najveću vjersku zajednicu u Hrvatskoj, a budući da financiramo svašta, ne vidi problem da financiramo i Katoličku crkvu.
Upravo tako to tumačim, jer ja sam pročitao te ugovore. U njima piše da ukoliko se promijene prilike, da treba pristupiti reviziji istih ugovora. Prema tome, ne traži se od Milanovića da on nešto prihvati ili ne prihvati, nego da uvaži ono što u tim ugovorima piše. Do revizije treba doći, ne samo zbog novčane potpore koju Crkva ima od države, to se može i zanemariti, ali postoje druge odredbe koje nisu dobre u izgradnji građanskog društva. To je da je Crkva u svim segmentima naglašeno prisutna i da djeluje iz pozicija svoje ideologije, a ne s pozicija građanskog društva i znanstvenih dostignuća."

O izvješćima o poslovanju Crkve:

"Ja nisam protiv pomoći, ali Crkva mora dati izvješće na što se novac troši, i to mora po kanonskim, ne samo državnim zakonima. Ali kad je to jednom rečeno, onda je jedan nadbiskup rekao da se Crkva s vlašću dogovorila da ne mora davati izvještaje. U Njemačkoj recimo Crkva daje sve što prima za crkveni porez u obliku izvještaja na što je sve potrošila, to je obveza po crkvenom zakonu. Sam Vatikan daje izvještaje o poslovanju. Ali, nažalost, kod nas se vlast ne želi zamjeriti Crkvi."

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr