MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Katolički prozelitizam Jovanovićeva školstva

Katolički prozelitizam Jovanovićeva školstva

Inoslav Bešker

Jutarnji list, 19.10.2013.

Katoličkoj crkvi ne cvatu ruže, čini se, barem ne u Splitu. Inače ne bi njezini prozeliti, koji raspolažu moću, silom tjerali sve učenike neke osnovne škole na svetu misu kao školsku obavezu. U neka sretnija vremena djeca su hrlila sama, barem ona koja su vjerovala u Boga, ne samo kad je to postalo znakom političke podobnosti, nego i onda kada se to ama baš nije isplatilo (znam to iz osobnog iskustva: išao sam u crkvu mirno svake nedjelje i svakoga zapovjedanog blagdana, od 1956., i tako nekih šest godina, dok nisam prestao svojom voljom).

Zadnje što sam mogao pomisliti da će se u Splitu – i to šezdesetak i kusur godina kasnije – pojaviti i ova naredba na oglasnoj ploči, koja više nije u drvenu okviru pored podvornice, nego, kako i doliči, na websiteu odnosne škole, istaknuta prvo debelim crvenim tekstom „***Važno!“, a onda jednako debelim ali modrim: „Za sve učenike naše škole od prvog do osmog razreda u 10.30 služit će se sveta misa u crkvi sv. Pavla ap. na Pujankama. Svi učenici dužni su nazočiti misi sa svojim razrednicima.“ Da ne bi tko izostao, za učenike sedmih i osmih razreda, koji još gostuju u Osnovnoj školi Pojišan, organiziran je autobus u 10.10 s Pojišana, da ne zakasne na misu.

To je i najistaknutiji dio teksta u rubrici Vijesti kojim je oglašen prvi dan nastave u novoizgrađenoj Osnovnoj školi Pujanki. Bio je na URL-u: http://os-pujanki-st.skole.hr/. Sinoć ga više nije bilo moguće naći otprve, ali je i dalje na URL-u: http://os-pujanki-st.skole.hr/?kat=10&last_kat=1&oldget=YToxOntzOjc6Im5ld3NfaWQiO3M6MzoiMTgyIjt9#mod_news (za koji treba lozinka, ali sačuvali su to za povijest). Ništa zato: imamo snimak stranice (kliknite na sliku uz ovaj tekst).

Poučno je vidjeti da je to na stranici odmah lijevo od državnoga grba i kratice MZOS, koja označava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Toliko da ne smetnemo s uma da je ministar, nadležan za škole s obaveznim odlaskom svih učenika na misu, dr. sc. Željko Jovanović. A ravnatelj je gospodin Boris Vidović, Comenius Coordinator & Certified Trainer of The Netherlands School for Educational Management, kako se predstavlja na školskome websiteu.

U Rimu biskup tvrdi da je „prozelitizam slavna glupost“ i poziva na evangelizaciju stalnim misionarenjem po periferijama. U Splitu, pak, tko bi skupe automobile habao misionarenjem po razlokanim periferijskim ulicama, kada država organizira prisilan katolički prozelitizam. S očitom, i bezobraznom, diskriminacijom učenika eventualno drukčije konfesije odnosno vjere, ili onih čiji roditelji ne optiraju za katolički odgoj u školi. I još uz mahanje Komenskym, husitskim biskupom čijeg su uzora katolici lijepo ispekli na lomači.

Posrijedi je kršenje Ustava (na koji se gospodin Vidović poziva na istim stranicama), pa bi Ustavni sud, optereti li ga tko ustavnom tužbom, mogao reagirati uvriježenom hitrinom, oko 2025, oglasivši se nenadležnim.

Nije riječ o jednoj školi i jednom gradu. Sličnog nametanja katoličkog svjetonazora, pa i bogoslužja, inovjernim učenicima ima previše po Hrvatskoj, i lanjske i ove godine, a da bih posumnjao da nije posrijedi organizirana državna politika, koju tek tu i tamo pokvari neki nesmotren ispad poput zdravstvenog odgoja.

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr