MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Lustracija u Božjoj kući

LUSTRACIJA U BOŽJOJ KUĆI

UN traži čistku seksualnih predatora i prikrivatelja zlostavljača u Katoličkoj crkvi

piše dr.sc. Gorjana Gjurić

1. Seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece (43, 60 Zaključne primjedbe)

Više od dvadeset godina nakon što su prva skandalozna otkrića seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkog klera procurila u javnost , Svetu Stolicu je sustigla oštra optužnica s najvišeg mjesta, iz Ujedinjenih naroda.

Iznešena je u dokumentu o provođenju Konvencije o pravima djeteta naslovljenom Zaključne primjedbe na drugi periodički izvještaj Svete Stolice, koji je Odbora za prava djeteta Ujedinjenih naroda usvojio 31.01.2014.

Sumarno, Odbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda traži da Sveta Stolica provede lustraciju u svim katoličkim institucijama i organizacijama u svijetu koje su u njezinoj ingerenciji, dakle da smjesta ukloni sve znane i suspektne seksualne zlostavljače s njihovih pozicija i prijavi slučajeve relevantnim državnim tijelima radi istrage i kažnjavanja.

In extenso, ocjene i preporuke Odbora o primjeni Konvencije o pravima djeteta u pogledu seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece i prava djece-žrtava od strane Svete stolice izgledaju ovako:

Odbor izražava najdublju zabrinutost zbog seksualnih zlostavljanja djece počinjenih od članova Katoličke crkave, koji podpadaju pod autoritet Svete Stolice. (čl.43 Zaključnih primjedbi) Proziva Svetu Stolicu za slijedeće teške propuste:

• jer nije priznala razmjere počinjenog zločina, iako se radi se o seksualnom zlostavljanju više desetaka tisuća djece diljem svijeta

• jer nije poduzela nužne mjere za rješavanje slučajeva i zaštitu djece

• što je prihvatila takva pravila i praksu koji su doveli do perpetuiranja zlostavljanja i do nekažnjavanja izvršitelja

• što su, u namjeri prikrivanja zločina, dobro poznati seksualni zlostavljači premještani su iz župe u župu ili u druge države, nastavljali su raditi s djecom i dalje ih zlostavljati

• jer, iako ima jurisdikciju nad svim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece od strane klera, nije dostavila Odboru podatke o svim slučajevima seksualnog zlostavljanja niti je obznanila podatke o ishodu internih istraga.

• jer, seksualno zlostavljanje djece tretira kao "težak prekršaj protiv morala" a ne kao zločin.

• što su interni crkveni postupci protiv prijavljenih svećenika povjerljive naravi i završavaju mahom crkvenim disciplinskim mjerama, ostavljajući tako najveći dio zlostavljača i onih koji su zlostavljanje prikrivali nekažnjenim u skladu sa zakonima država u kojima se zlostavljanje događalo.

• jer su, zbog obaveze svog klera na zavjet šutnje pod prijetnjom ekskomunikacije, samo rijetki slučajevi zlostavljanja prijavljivani državnom pravosuđu

• jer su časne sestre i svećenici koji su usprkos tome razotkrivali zlostavljanja ostracizirani, degradirani i otpuštani, a oni koji su zlodjela prikrivali su pohvaljeni

• jer je suradnja crkvenih s civilnim vlastima po pitanjima seksualnog zlostavljanja djece od strane klera bila loša ili nikakva ( u Irskoj čak eksplicitno zabranjena).

• jer propisi Svete Stolice ne određuju obavezu prijavljivanja zlostavljanja državnim organima.

• jer su osnažavanju djece za samozaštitu od zlostavljanja u katoličkim školama i institucijama posvećeni su tek ograničeni napori.

 

S ciljem da se sazna istina, spriječi ponavljanje ovih nečuvenih zločina i osigura iscjeljenje žrtava, Odbor podstiče Svetu Stolicu na slijedeće:

• da nova pastoralna Komisija za zaštitu maloljetnika, koju je papa Franjo najavio 05.12.2013. ( do danas, 03.03.2014. još nije formirana niti je papa izdao službeni dokument o njenom postojanju, opaska autorice) istraži sve slučajeve seksualnog zlostavljanja kao i ponašanje katoličke hijerarhije u vezi s njima. Predlaže SS-i da u rad Komisije uključi civilno društvo i organizacije žrtava, te da koristi međunarodne mehanizme ljudskih prava. Napominje da rezultati istrage trebaju biti predočeni javnosti.

• da smjesta ukloni sve znane i suspektne seksualne zlostavljače s njihovih pozicija i prijavi slučajeve relevantnim državnim tijelima radi istrage i kažnjavanja.

• da otvori arhive s podacima o zlostavljanjima i prikrivanju zlostavljanja

• da ispravi Zakonik kanonskog prava tako da seksualno zlostavljanje djece bude kategorizirano kao zločin a ne "delikt protiv morala" i poništi sve odredbe koje nalažu zavjet šutnje žrtvama ili drugima koji imaju saznanja o zločinima

• da uspostavi jasna pravila, mehanizme i postupke za obavezno prijavljivanje pravosudnim organima svake sumnje na seksualno zlostavljanje i izrabljivanje djece

• da osiguraju da su svi svećenici, vjersko osoblje i drugi koji rada pod vlašću SS-e svjesni svoje obaveze prijavljivanja i činjenice, da u slučaju sukoba obaveza, obaveza prijavljivanja nadvladava propise Zakonika kanonskog prava.

• da razviju programe i propise za prevenciju seksualnog zlostavljanja djece te za oporavak i socijalnu reintegraciju žrtava u skladu s dokumentima Svjetskih kongresa protiv seksualne eksploatacije djece, koji su održani u Stockholmu 1996., u Yopkohami 2001. i u Rio de Janeiru 2008. godine.

• da razviju edukativne programe za djecu, koji će podići svijest djece o seksualnom zlostavljanju i podučiti ih samozaštiti

• da razmotre ratifikaciju Konvencije o zaštiti djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja Vijeća Europe.

Čitav članak, s fusnotama, pročitajte ovdje.

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

djeca, pedofilija, ugovori sa svetom stolicom, vatikan

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr