MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Promocija knjige prof. Mirka Butkovića "Čovječanstvo na raskršću: znanosti, religije,ekonomije"

Promocija knjige prof. Mirka Butkovića "Čovječanstvo na raskršću: znanosti, religije,ekonomije"

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice "I. G. Kovačić" održana je u srijedu, 16. ožujka promocija knjige uglednog znanstvenika i člana Protagore prof. dr. sc. Mirka Butkovića pod naslovom "Čovječanstvo na raskršću: znanost, religije,ekonomije". Promociju i popratni okrugli stol moderirao je dr. sc. Danko Plevnik. Recenzent knjige (koju je autor objavio u vlastitoj nakladi) prof. dr. sc. Lino Veljak naglasio je da ovu omanju knjigu obilježavaju dvije bitne karakteristike: ona je vrijedan doprinos popularizaciji znanosti te time i doprinos suzbijanju predrasuda i raznih dogmatizama, u prvom redu onih religijske naravi; drugo, ona je poticajan doprinos autora promišljanju ključnih pitanja današnjega svijeta i perspektiva čovječanstva. Drugi recenzent, prof. dr. sc. Mato Crkvenac usredotočio se u svom izlaganju na ekonomijske aspekte Butkovićeve knjige, naglasivši kako dobar dio ideja za koje se autor zalaže nije u današnjim okolnostima realan, ali pohvalivši opće autorove intencije da poveže prirodne i tehničke znanosti s društvenim znanostima. Zanimljiv doprinos diskusiji imao je lokalni katolički župnik: naglasivši kako se u ničemu ne slaže s autorom (imajući pri tom ponajprije u vidu Butkovićevu beskompromisno ateističku poziciju), on je dodao kako bismo se svi mi, i vjernici i nevjernici, mogli složiti oko izbjegličkog pitanja: dužni smo pomoći nevoljnicima a ne zatvarati naše granice pred žrtvama zapadnog nametanja modela demokracije i stila života.

Iako se paralelno s tribinom na televiziji prikazivala atraktivna nogometna utakmica Lige prvaka, nitko od prisutnih nije napustio dvoranu prije kraja zanimljive i veoma sadržajne diskusije, u kojoj su sudjelovali i brojni Karlovčani i Karlovčanke.

 

Lino Veljak

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

ateisti, ateizam, europa, humanizam, ireligioznost, obrazovanje, religija, religioznost, sekularizam, sekularnost, vjera, znanost

Podijeli sadržaj

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr