MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Samo svaki deseti britanski kršćanin temelj svog morala pronalazi u religiji

Anketom koju je provela agencija Ipsos MORI za britansku Zakladu za razum i znanost Richarda Dawkinsa (RDFRS UK) tjedan dana nakon popisa stanovništva 2011. istražila su se vjerovanja, stavovi i praksa britanskih odraslih građana koji kažu da su se izjasnili kao kršćani u popisu stanovništva 2011. (ili bi se izjasnili kao kršćani da su odgovorili na to pitanje).

Na pitanje zašto se smatraju kršćanima, anketom se utvrdilo da manje od troje od desetoro (28%) kaže da je jedan od razloga to što vjeruju u kršćansko učenje.

Ljudi se puno češće osjećaju kršćanima zato jer su kršteni (72%) ili zato jer su im roditelji bili pripadnici religije (38%) nego li iz osobnog uvjerenja.

Čak pola ispitanika (50%) se ne smatra religioznima, a manje od trećine (30%) tvrdi da imaju snažno religiozno uvjerenje.

I zaista, ispitanici koji su se izjasnili kao kršćani ne prakticiraju mnoge kršćanske običaje, uključujući redovno čitanje Biblije i molitvu mimo redovne molitve na misi:

• Svaki šesti (15%) priznaje da nikad nije pročitao Bibliju osim na misi, a pored toga svaki treći (36%) priznaje da to nije napravio u prethodne tri godine;

• Većina (60%) nije pročitala niti jedan dio Biblije, neovisno i svojevoljno, barem godinu dana;

• Oko dvije trećine ispitanika (64%) nisu bili u stanju prepoznati prvu knjigu Novog zavjeta kao Matejevu među samo četiri ponuđena odgovora;

• Više od trećine ispitanika (37%) nisu nikada ili skoro nikada molili izvan mise, a daljnjih 6% kaže da se mole neovisno i svojevoljno manje od jednom godišnje; i

• Samo četvrtina ispitanika (26%) kaže da u potpunosti vjeruje u moć molitve, dok svaki peti ispitanik (21%) kaže da ili ne vjeruje zaista u to ili uopće ne vjeruje.

Istovremeno, mnogi koji se izjašnjavaju kršćanima vjeruju u stvari koje bi neke crkve smatrale nekompatibilnima s tradicionalnim kršćanskim učenjem, a to su astrologija i reinkarnacija (po 27%), duhovi (36%) i sudbina (64%).

Niska razina religiozne vjere i prakse među onima koji se izjašnjavaju kao kršćani se odražava u odlasku u crkvu. Osim posebnih prilika kao što su vjenčanja, sprovodi i krštenja, polovica ispitanika (49%) nisu bili na misi posljednjih 12 mjeseci. Svaki šesti ispitanik (16%) nije bio na misi više od deset godina, a svaki osmi (12%) nije nikada bio na misi.

Manje od polovice ispitanika (44%) koji se izjašnjavaju kao kršćani sudjelovalo je u prethodnoj godini u barem jednoj religioznoj ne-crkvenoj aktivnosti kao što je gledanje ili slušanje religioznog obreda na televiziji, radiju ili internetu.

Na pitanje zašto su zapisani kao kršćani u popisu stanovništva 2011., samo je svaki treći ispitanik (31%) rekao da je to zato jer se istinski trude ispovijedati kršćansku religiju, a svaki četvrti (41%) je rekao da je to zato jer nastoji biti dobra osoba i to povezuju s kršćanstvom.

No na upit od koga najviše traže savjet kad su u pitanju dobro i zlo, samo je svaki deseti ispitanik (10%) rekao da ga traži u religijskom nauku ili vjeri, dok se više od polovice ispitanika (54%) rađe oslanja na vlastiti unutarnji osjećaj za moral.

Samo pola (54%) onih koji se izjašnjavaju kao kršćani opisuju boga u skladu s kršćanskim naukom, dok preostali ispitanici pod pojmom boga podrazumijevaju prirodne zakone (13%), neku vrst natprirodne inteligencije (10%), ili bilo što što je uzrokovalo nastanak svemira (9%). Šest posto ih uopće ne vjeruje u boga.

Samo trećina ispitanika (32%) vjeruje da je Isus fizički uskrsnuo, a svaki peti (18%) ne vjeruje u uskrsnuće niti u duhovnom smislu; pola ispitanika (49%) ne misli da je Isus božji sin, dok svaki dvadesetpeti ispitanik (4%) sumnja da je ikada postojao.

Na pitanje da odaberu koja izjava najbolje opisuje što znači biti kršćanin za njih osobno, 40% je odabralo ‘Nastojim biti dobra osoba’ , a oko četvrtine (26%) je odabralo ‘Tako sam odgojen/a’. Otprilike svaki šesti ispitanik (16%) odabrao je izjavu ‘Prihvatio/la sam Isusa kao Gospodina i Spasitelja’, a manje od svakog desetog ispitanika (7%) je odabralo ‘Vjerujem u Isusov nauk’.

Sve u svemu, istraživanja pokazuju da je broj odraslih britanskih građana koji se izjašnjavaju kao kršćani značajno opao u odnosu na popis stanovništva iz 2001. Ovo istraživanje pokazuje da je u vrijeme popisa 2011. tek nešto više od pola(54%) javnosti sebe smatralo kršćanima u odnosu na skoro tri četvrtine (72%) u popisu 2001.

Pozdravljajući rezultate ovog istraživanja, Richard Dawkins je izjavio:

“Usprkos žestokim naporima crkvenih vođa i političara da nas uvjere da je religija još uvijek važan dio života naše nacije, ovi rezultati pokazuju da je religija uvelike nevažna, čak i onima koji se još uvijek smatraju kršćanima.

“Kad je u pitanju uvjerenje, praksa ili čak i najelementarnije poznavanje Biblije, jasno je da je vjera potrošena snaga u Ujedinjenom Kraljevstvu, i vrijeme je da se naši kreatori politike probude u toj stvarnosti i da prestanu pokušavati nametnuti vjerovanja društvu koje je samo društvo u velikoj mjeri odbacilo.

“Nekoć se često pokušavalo iskoristiti broj kršćana u popisu da bi se opravdalo temeljenje neke političke odluke na stavu da je vjera važna britanskom narodu. Ovaj put, svaki pokušaj da se to napravi će biti posve neoprostiv."

BILJEŠKE:

1. Bitanska Zaklada za razum i znanost Richarda Dawkinsa (RDFRS UK) je registrirana kao dobrotvorna organizacija koja promiče racionalizam, humanizam i znanost u nastojanju da nadjača religijski fundamentalizam, praznovjerje, netoleranciju i patnju.

2. Agencija za ispitivanje mišljenja Ipsos MORI je intervjuirala reprezentativan uzorak od 2,107 odraslih starijih od 15 godina širom Ujedinjenog Kraljevstva. Iz ovog uzorka, ukupno 1,136 odsraslih se izjasnilo kršćanima. Intervjui su provedeni licem u lice u razdoblju od 1. travnja do 7. travnja 2011. Podaci su odvagnuti da se slažu s profilom stanovništva.

3. Primjerak podataka koji se odnose na ovaj izvještaj mogu se naći na adresi http://c3414097.r97.cf0.rackcdn.com/IpsosMORI_RDFRS-UK_Survey_Topline_14-02-2012.pdf

Objavljeno uz dozvolu RDFRS UK

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr