MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Vatikan koči UN-ovu istragu o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan koči UN-ovu istragu o seksualnom zlostavljanju djece

Sveta stolica tvrdi da je "ODVOJENA I DRUGAČIJA" od Katoličke crkve

Vatikan je odbio dati informacije o navodnom seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici, časne sestre i redovnici.

Vatikan tvrdi da su navedeni slučajevi odgovornost pravosudnog sustava država u kojima su se zlostavljanja dogodila.

Britansko Nacionalno sekularno udruženje optužilo je Vatikan da se krije iza pravnih tehnikalija.

Prilikom ustoličenja u ožujku, papa Franjo je izjavio da je obračun sa seksualnim zlostavljanjem vitalan za vjerodostojnost Katoličke crkve.

Povjerenstvo za prava djeteta Ujedinjenih naroda dalo je vrlo iscrpan upitnik Svetoj stolici – diplomatskom predstavniku grada-države – prošlog srpnja, u kojem se traže detaljne informacije o pojedinostima svoh slučajeva seksualnog zlostavljanja koji su dojavljeni Vatikanu od 1995.

Pitali su ih, primjerice, je li svećenicima, časnim sestrama i redovnicima koji su počinili seksualna zlodjela omogućeno da ostanu u kontaktu s djecom, kakva je pravna procedura poduzeta protiv njih, je li Katolička crkva tražila od svećenstva da prijavi zlostavljanja svjetovnim vlastima i jesu li zataškali žalbe.

U svom odgovoru Sveta stolica inzistira da je „odvojena i drugačija“ od Katoličke crkve, i da njihova praksa nije otkrivanje podataka o religioznoj disciplini svećenstva osim ako to posebno od njih ne zatraže vlasti države u kojoj služe.

Naglasila je da je promijenila kriterije odabira svećenika i promijenila crkveni zakon koji regulira odabir svećenika kako bi bila sigurna da je svećenstvo primjereno disciplinirano.

 

'Prljavština'

Nacionalno sekularno udruženje Ujedinjenog kraljevstva kritiziralo je odgovor Svete stolice, tvrdeći da ima „čvrstu upravu i kontroliranu strukturu globalne Katoličke crkve.“

Vatikanske dužnosnike u siječnju čeka, pored drugih pitanja, ispitivanje o zlostavljanju djece pred UN-ovim Povjerenstvom za prava djeteta.

Nakon stupanja na dužnost, papa Franjo je rekao da Vatikan treba „odlučno djelovati barem kad su u pitanju slučajevi zlostavljanja djece, promovirajući, prije svega, mjere za zaštitu maloljetnika, pomoć za žrtve takvog nasilja u prošlosti (i) nužne postupke protiv počinitelja.“

Njegov prethodnik, Benedikt 16, obećao je osloboditi svoju crkvu od „prljavštine“ klerovog seksualnog zlostavljanja.

Poznavatelji kažu da je otišao dalje nego ikada ranije u obračunavanju s naslijeđem zlostavljanja, dok kritičari tvrde da to nije bilo dovoljno daleko, optužujući ga da je propustio zaštititi djecu od svećenika pedofila.

 3.12.2013.

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr