MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!

Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!

Nakon proteklog proticivilizacijskog iznuđenog referenduma postalo je i posljednjim naivcima sasvim jasno da je Rimokatolička crkva (RKC) u Hrvatskoj skinula masku i da se iza te maske jasno ukazala jedna politička organizacija opasnih namjera. Skupina klerikalnih bojovnika zadužena za obavljanje prljave operative, koja se u javnosti pojavljuje u raznim inkarnacijama („U ime obitelji“/ GROZD/Vigilare /HRAST) samo je paravan iza koje se ipak krije Kaptol. Rimokatolička crkva (RKC) je tijekom posljednjih stotinjak godina uspjela uvjeriti Hrvate u deluziju da je baš ona tobožnji temelj njihovog nacionalnog identiteta, da je formula Hrvat = Katolik sasvim prirodna i da će se bez nje hrvatski narod nestati, izgubiti identitet i slične budalaštine, a sad je praktički ušla u politički ring kao nacionalistička, desna opcija. Time je RKC u Hrvatskoj sasvim usvojila modus operandi Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), te paradoksalno hrvatski narod ugurala u istočni, pravoslavni civilizacijski krug. Hrvatska RKC i SPC jesu zrcalna projekcija jedna druge.

 

RKC u Hrvatskoj je država u državi. Iako je Hrvatska po svom ustavu de jure sekularna država RKC u Hrvatskoj je putem zloglasnih i iznimno štetnih Vatikanskih ugovora (kakve sa Svetom stolicom nema niti jedna država svijeta) izboksala de facto status državne religije: milijardu kuna godišnje za njihove prohtjeve pri čemu državi i javnosti ne podnose nikakav račun, predaju imovine koju je posjedovala prije 1945., termine na nacionalnoj televiziji, konfesionalni vjeronauk u javnim školama (na papiru izborni, a u praksi obvezan), itd. Sada je pak RKC putem svojih jurišnika promijenila Ustav i pokazala svima tko je „gazda u kući“, a za očekivati je da će ovaj pohod prema vlasti nastaviti. Sa ili bez Željke Markić. Zvuči šokantno, ali Hrvatskoj se smiješi scenarij Brešanove knjige „Država Božja 2053.“ i to puno prije nego je anticipirano.

 

Postavlja se pitanje: zašto se Rimokatotolička crkva u Hrvatskoj tako ponaša? U nekim drugim, pak, državama Rimokatotolička crkva se strogo drži vjerskih poslova i vrlo rijetko ili nikako se ne miješa u politiku i društvena pitanja, a na ugovore kakve ima s Republikom Hrvatskom niti ne pomišljaju, dok bi za pokušaje politiziranja i guranja prstiju gdje joj nije mjesto momentalno dobila po prstima. Odgovor jest: zato što su joj to dopustili i narod i država tj. politički establišment, kako HDZ tako i SDP. Političari se Crkve boje, te se čini da se drže nekakve dogme da izbore nije moguće dobiti ukoliko se suprotstave Crkvi, ukoliko se krene u ozbiljniju sekularizaciju države. Narod je pak duboko i kronično drogiran deluzijama i mitovima o navodnom nacionalnom poslanju RKC, da je baš ona, RKC navodni temelj njegovog nacionalnog identiteta i da će bez nje navodno propasti, postati nešto drugo, da će izgubiti svoju tradiciju i svoje hrvatstvo.

 

Iako je sasvim izvjesno da se nekim hrvatskim građanima ta i takva RKC zapravo sviđa, sve je jasnije da takvu RKC danas slijedi tek manjina, maksimalno oko 25% hrvatskih građana. Protekli referendum je to pokazao. Velika većina Hrvata pak slijedi onu maksimu Stjepana Radića “vjeruj u Boga ali ne u popa”.

 

S obzirom na to da je RKC postala više politička, a manje vjerska organizacija, te zlorabi vjeru da bi si priskrbila politički i materijalnu moć, nije li došlo krajnje vrijeme da napredni dio hrvatskih katoličkih vjernika kojima se ta i takva RKC ne sviđa, odbaci svoje članstvo u RKC? Istupiti iz Crkve? Da li je uopće moguće istupiti iz Crkve?

 

Prema Ustavu RH, član 40. svaki građanin ima slobodu vjeroispovjesti, vjerovati ili ne vjerovati, pripadati ili nepripadati ovoj ili onoj vjerskoj organizaciji. Stoga je ustavno pravo svakog katolika da prestane biti član RKC.

 

No, čini se da milost odriješenja iz crkvenih knjiga RKC baš i ne daje, barem ne odnedavno. Prije nekoliko godina postojao je dokument “Actus formalis defectionis ab ecclesia catholica” – formalni akt napuštanja Katoličke crkve koji je propisivao proceduru za svakog vjernika koji želi napustiti Crkvu. Ali nakon par godina rimski biskup, Josef Ratzinger je tu proceduru poništio učinivši mogućnost izlaska iz Katoličke crkve, prema kanonskom pravu – nemogućom.

 

A Hrvatska se država potpisivanjem ugovora sa Svetom stolicom odrekla dijela suvereniteta i sad smatra da je za unutarnja pitanja Katoličke crkve nadležno samo tzv. “kanonsko pravo” – koje pak odriješenje iz RKC ne daje i time je u koliziji s Ustavom RH. Država je time građane izručila na milost i nemilost RKC i u značajnoj mjeri odustala od zaštite ustavnih prava svojih građana.

 

U nekim drugim državama, primjerice u Njemačkoj i Austriji formalni istup iz Crkve je kratka administrativna formalnost: građanin ode u porezni ured i zatraži formular kojim izjavljuje da želi istupiti iz Crkve, te ne želi više Crkvi plaćati „crkveni porez“.

U Hrvatskoj ne postoji crkveni porez, a izgleda ne postoji niti centralna evidencija članova.

Jednostavno se svi oni koji kršteni smatraju članovima Crkve, a podatak sa popisa stanovništva sa se 86% stanovnika izjasnilo katolicima se prakticki maše kako kakvom zastavom.

 

Sam čin krštenja u dojenačkoj dobi je u današnje vrijeme sasvim besmislen iako se vrlo ukorijenio u narodnim običajima takozvanih “krstitki”. No, realno gledajući to je zapravo nasilno učlanjenje u jednu političku organizaciju bez vlastitog pristanka, a onda ta politička organizacija ne priznaje želju građanina da se iz nje vlastitom voljom istupi.

 

Kako se iščlaniti?

 

Ukoliko pokušate zamoliti lokalnog župnika da vas „iščlani“ provođenjem procedure „Actus formalis“ najvjerojatnije ćete naići na zid. Pokazalo da župnici u skoro svim slučajevima proceduru ne žele provesti. No imamo saznanja da su neki župnici istu ipak voljni provesti, samo treba biti uporan i strpljiv te inzistirati na provođenju procedure.

 

Svojedobno je Christopher Hitchens rekao da „ono što se tvrdi bez argumentacije može se i odbaciti bez argumentacije“. Dakle, ukoliko RKC smatra da je krštenje neki transcedentalni, simbolički čin, tada će i raskrštenje i istupanje iz Crkve biti jedan transcedentalni, osobni, simbolički čin i to temeljen na ovjerenoj, pismenoj dekleraciji.

 

Nedavno je s radom započeo Raskrsti.me, online servis za automatsko izdavanje svečanih, personaliziranih dekleracija o istupanju iz RKC u PDF formatu. U pitanju je osobna, simbolička dekleracija o istupanju iz Rimokatoličke crkve, ali koja zapravo prema zakonima RH, nakon što se isprinta i potpiše (i pogotovo ukoliko se potpis ovjeri kod javnog bilježnika) postaje pravno valjana i obranjiva čak i na sudu. Izdaje se pod egidom neformalne grupe građana okupljene oko Facebook grupe Ateisti i agnostici Hrvatske koja trenutačno broji oko 1200 članova. Isprva je sistem bio napravljen samo za ateiste, ali dodali smo opciju da se može napraviti i „Raskrsni list“ za vjernike koji žele istupiti iz RKC jer se s njom više ne mogu identificirati. Vjernički „Raskrsni list“ ne sadržava nikakve ateističke insignije i vrlo je osoban. S obzirom da je u pitanju vlastoručno potpisana izjava s ovjerenim potpisom, takav dokument postaje pravno valjan, bez obzira što Crkva pokušava nekakvim teološkim objašnjenima prikazati da je izlazak iz Crkve nemoguć.

 

Onim raskrštenicima koji bi ipak htjeli se vjenčati u nekakvoj crkvi, otići na misu, polnoćku, pomoliti se, slaviti Uskrs u crkvi i biti dio nekakve vjerske zajednice uvijek ostaju neke druge vjerske zajednice poput Hrvatske starokatoličke crkve, Luteranske crkve ili bilo koje druge vjerske organizacije.

 

Rimokatolička crkva u Hrvatskoj je u političkoj ofanzivi. Zasigurno, većina hrvatskih katolika ne bi željela da Crkva preuzme vlast. Da bi pomogli u zaustavljanju klizanja hrvatske države i društva u klerikalizam napredna većina hrvatskih katolika morala bi dati do znanja da ne žele biti dio takve Crkve. Potpisivanje osobne dekleracije o napuštanju RKC dobar je početak promjene za svakog naprednog vjernika koji ne želi biti član takve manje vjerske, a daleko više političke organizacije.

O autoru:

dr. sc. Pavle Močilac

dr. sc. Pavle Močilac

Rođen je 1978. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilista u Zagrebu, a doktorirao kemiju na Dublin City University u Irskoj. Trenutačno je postdoktorand na Institutu za organsku kemiju i biokemiju Akademije znanosti Češke Republike.
Član je udruge Protagora.

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr