MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Laži filijala Katoličke crkve

Obožavam kad nas, udrugu, kao i mene osobno, pozivaju na nedostatak argumenata, znanja i slično, dok se ti isti moralizatori, pseudonovinari i slične spodobe koriste lažima, uvjerenjima i manipulacijom potonjima (1).

Količinu neznanja i gluposti najbolje ćemo vidjeti u dijelu teksta jednog natječaja na Bogoslovnom fakultetu u Splitui to u suradnji s Filozofskim fakultetom :

"Zapadna civilizacija izgrađena je na kršćanskim temeljima koje danas namjerava ili zanemariti ili zanijekati. Kano dio te civilizacije, hrvatsko društvo danas stoji na raskrižju. S jedne strane postoje snažni impulsi koji prate europske trendove zanemarivanja ili nijekanja kršćanskih vrednota koje utemeljuju našu kulturu, dok s druge strane, imamo snažnu ukorijenjenost jako velikog postotka društva upravo u tim temeljnim vrijednostima...." 

Još jednom se pod krinkom foruma, znanstvenog, promovira jedna jako neozbiljna i neznanstvena, ideološki jako opasna rasprava do koje ne bi trebalo ni dolaziti. Ovakav natječaj, za ovakvu raspravu je još jedan u nizu argumenata u prilog hipotezi da teologija nije znanstveno područje te dovodi u pitanje znanstvenost Filozofskog fakulteta. Protivno je temeljnim znanstvenim i etičkim principima, na kojima su  utemeljene institucija znanosti i sveučilišta, da se znanstvena teorija(2) dovodi u pitanje bez valjanih dokaza i da se disciplina utemeljena na dogmi, a ne na principu znanstvene metode tretira kao znanstvena disciplina.

Zapadna civilizacija nije izgrađena na kršćanskim temeljima, upravo suprotno. Zapadna, europska civilizacija izgrađena je tek s minornim elementima religija, kako kršćanske tako i Islama. Zapadna civilizacija, koja teži jednakosti i ljudskim pravima utemeljena je jako kasno zahvaljujući pokretima i revolucijama koji su bili velika opozicija, tada koliko i danas, organiziranim religijama i njihovim velikim prijateljima, aristokracijama. Kršćanstvo je, s teologijom kao glavnim instrumentom, godinama uzimalo zasluge za utemeljenje europske, Zapadne kulture, zaboravljajući sve ono sto je bilo prije pojave istog, a što je ova religija indirektno i direktno preuzela od kultura poput sumerske (Priča o potopu), akadske (Mojsije, br. 33), hetitske (sveto trojstvo), egipatske (pojam jednog boga), grčke i rimske (križ), germanskih plemena (kićenje bora, bojanje jaja....), slavenske (velik broj svetaca čija djela su uistinu tek slavenski folklor). Isto tako se zaboravlja koliko bi ova civilizacija bila bogatija da to isto kršćanstvo nije doslovce uništilo neopisivo i neprocjenjivo puno djela (etruščanska literatura, Aleksandrijski Serapeum npr.).

Važno je napomenuti da ne postoji namjera "zanemariti ili zanijekati" navodne kršćanske temelje već dati kršćanstvu točno onoliko zasluga koliko zaslužuje, što je i jest cilj bilo koje znanosti, suprotno dogmi i propagandi kojoj ovaj natječaj teži.

Ostanemo li u RH, te iste pojave pozivaju se nas "činjenicu" po kojoj u RH živi 86,28% katolika (Važno je naglasiti da je zbog nepoštivanja metodologije znanstvenog istraživanja i namjernog bildanja broja katolika ovaj podatak nevjerodostojan) po kojoj bi Hrvatska bila katolička zemlja.... ajde neka.... možda to većinski i jest, no službeni opis jest "jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država" u kojoj su "sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države". To puhanje o nama kao nekome tko želi odvojiti Katoličku crkvu od države je naprosto propaganda i nabijanje neke nerealne krivnje udruzi koja se poziva tek na poštivanje Ustava i prava manjina.

Naglasit ću i to, da nije bilo sekularizma, danas bi Europa, zapad, a s njima i RH bili bi u situaciji u kojoj se danas nalazi Bliski Istok...... ili bolje u kojoj se nalazila u Srednjem Vijeku (aka Mračnom dobu). I tu je glavna razlika "nas" i "vas". Vaše laži i gluposti protiv našeg znanja i činjenica. U mom osobnom slučaju, znanja stečenoga u ekstremno teškoj situaciji na najzahtjevnijim europskim sveučilištima.

Prije nego nastavim, mrzim podjelu na "vaše" i "naše", no situacija ju nalaže, zato se ispričavam

Još jedna od stavki koje nam redovno prebacuju, i kojih mi je iskreno više pun k.....ufer, jest višemilijunsko godišnje državno financiranje.... E gonite se lijepo, dragi moji katolibani. Ja sam u "Protagori" od osnutka, član sam i inicijativa "Glas razuma" i "Nisam vjernik" koje od osnivanja nisu od države ili privatnih donacija dobile ni lipe, centa, yena, lire.....Po vašim lažima ja bih trebao vozit svaki tjedan novo auto i živjet u vili s bazenom. Istina jest puno tužnija. Ja, kao i dobar dio članstva nije u mogućnosti ni članarinu platiti, mizernu članarinu od 50 kuna godišnje. I tu je još jedna razlika, mi smo i dalje članovi, prijatelji.... skoro obitelj i nitko nam ne kači imena na vrata hramova...toliko o moralu vaše "institucije". Jer autoritet ne leži u broju članova, količini novca na računu, ili postocima... autoritet realnosti je jedan, ZNANJE. Vi, KC, Ž.M. I ostali likovi, ga nemate i zato pušete u prazno razno-raznim optužbama i lažima... ali neka, vaši su hramovi sve prazniji, ono što u njih i dolazi jesu ostaci ostataka neznanja koje pripada poviše opisanim vremenim, dok su naša neformalna okupljanja puna mladosti s ogromnim potencijalom, iste mladosti željne znanja i napretka, a ne mitova i dogmi.....tih vaših 86%(?) se smanjuje.... strpljenja....I jedna Irska je bila/jest većinski katolička. Sreća pa nećete prolazit što i mi kad se brojke obrnu. A to ćete zahvaliti upravo sekularizmu, kao i humanizmu o kojem bi mogli još štošta naučit.

 


1."Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke i udruge s malo članova i puno prostora u medijima", narod.hr, 26.05.2015

2. Skup međusobno povezanih i uskladištenih tvrdnji koji nastaje sažimanjem i regeneracijom izvora parcijalnih empirijskih nalaza, kao i smislenom interakcijom većeg broja provedenih činjenica, hipoteza i zakona koji se odnose na jednu oblast stvarnosti.

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr