MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Opet Bozanić melje gluposti

Eto nisam odavno pisao, preselio, počeo novi život, a malo i izgubio volju.... No, evo opet našeg "počasnoga doktora" s gomilom besmislica koje njegovo stado itekako upija, iako naravno, kao ni on sam, pojma nema što je pjesnik htio reći. Ne znam zašto, ali to me tako podsjeća na vrijeme kad su se sa raznih tribina optuživale razno-razne crvene, žute, zelene mitološke pojave. Gomila nabacanih supertermina, bez ikakvog logičkog ili racionalnog smisla, taman dovoljno da zatupljena masa orgazmički, u zanosu, odobri.

Pogledajmo ipak malo bolje:

"....danas je najveći problem poimanje čovjeka, to jest pitanje antropološke naravi. Vjerujem da je tijekom protekle godine i u hrvatskome društvu postalo jasno što se sve može dovoditi u pitanje, što sve kao posljedice vuče za sobom nejasno antropološko polazište koje zanemaruje dimenziju ljudske stvorenosti."

"Nakon burnih događanja u 20. stoljeću, danas kada je sve postalo predmetom propitivanja, očito je da se i sveučilište našlo u području pripremanja budućnosti čovjeka, pri čemu Crkva ne može ostati po strani."

Najveći problem danas nije poimanje čovjeka, već možda, glad, siromaštvo, neznanje, bolesti koje nismo još eliminirali. No, ipak, teolog, svećenik kao što je Bozanić, iste ohrabruju, jer od tih istih žive i oni i njihova što vjera, što religija. Nadalje, poimanje čovjeka NIJE pitanje antropološke prirode, već teološke, a te dvije ljudske djelatnosti (ona prva znanost, ova druga obrt) nemaju ama baš ništa zajedničko. Antropologija je od samog početka svog postojanja kontradiktirala religiju i vjeru, stavljajući ih u primitivnu sferu ljudske kulture.

I da, Bozaniću, danas se sve može dovoditi u pitanje. Upravo radi takvog stava civilizacija napreduje i napušta primitivne ostatke svoje prošlosti (poput religije, rasizma, nacionalizma, itd.). Napreduje te liječi ili prevenira bolesti, glad, siromaštvo. Dovođenje svega u pitanje osnova je znanosti koja teži znanju, a samim time i poboljšanju civilizacije. Ali opet, iz svima poznatih razloga, znanje za takve kao što si ti predstavlja opasnost.

Što se tiče "antropološkog polazišta koje zanemaruje dimenziju ljudske stvorenosti."..... eh, muko moja.... Antropologija je odavno (uz pomoć ostalih znanstvenih disciplina) dokazala kako čovjek nije stvoren, već kako je upravo taj vaš izmišljeni bradati prijatelj produkt ljudskog uma... ergo: stvoren!

Antropologija, tj. njena sastavna disciplina, povijest itekako su dokazale kako Crkva mora ostati van obrazovne, svjetovne sfere. Kad bi uzeo kakav priručnik iz iste, vidio bi odmah kako se civilizacija danas temelji baš na toj odvojenosti Crkve (ili bilo koje druge organizirane religije) od svjetovnog. Treba li te podsjetiti na revolucije, događaje koji su označili kraj utjecaja Crkve, religije, Srednjeg vijeka te dali temelje današnjoj civilizaciji?!

 

"Crkva želi ostati oslonjena na svoju saveznicu – Istinu – koju kao pratiteljicu ne smije izgubiti."

Od ovog dijela sam umalo iktus od smijeha dobio. Istinu????!!!! Pa Crkva je odavno daleko od istine, ili bolje realnosti. Zapravo, nikad blizu nje nije ni bila. Zapravo, od samog organiziranja Crkve, istina i realnost su od iste zataškavane, uklanjane i skrivane. Čak je i ova rečenica upravo suprotna istini, oliti, čista laž, manipulacija.

Nažalost, bilo bi toga još, ali pametnom dosta. Poruka Bozaniću, ali i svakom drugom teologu: Kad već pričate gluposti unutar četiri zida vaših hramova, sakralno-ekonomskih objekata, crkvi, neka bar budu smislene gluposti pa da se čovjek pošteno nasmije. Ako se pozivate na istinu, onda budite iskreni. Istina nije gomila nabacanih riječi bez smisla i logike, istina nisu izmanipulirane i okrnjene činjenice kojima se razbacujete i kojima kontrolirate vaše stado, a kojima bi htjeli kontrolirati i sve ostale. Svijet ide naprijed, napušta zastarjele, zatucane, primitivne ideje na koje se vi pozivate čineći samo nažao kulturi i civilizaciji globalno te ovoj državi lokalno.

 

Ostaje samo pitanje hoće li akademska zajednica reagirati na ovo, za znanje i antropologiju kao znanost, uvredljivo naklapanje! Znajući da su vam oni i dali nezaslužene počasti - teško. Na sreću svih nas, znanje je sve dostupnije, indoktrinacija sve zapuštenija (dobro, kod nas u Hrvatskoj možda još ne) pa će takvih spodoba poput Bozanića i ostalih proizvoda katoličkih tvornica robota, teologa, biti sve manje i manje.

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr