MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Pazi što želiš...

Pazi što želiš...

Opet, opet, opet... taj Bozanić, opet njegovi kolege, opet gomila nelogičnih, besmislenih, maloumnih gluposti. Ali, hvala im. Nekako sam bio bez inspiracije u zadnje vrijeme pa su mi ova njihova prese.... ovaj, javni nastupi dobro došli.

 U čemu je problem? Ne, nije u tome što Bozanić izjavljuje: "Strah je onodobno bio najmoćnije sredstvo komunizma i protuhrvatskih napada, a protegnuo se i u naše doba, da bi nestala mogućnost poleta i obnove. Utjerati strah i istjerati vjeru te obezvrijediti nadu, uistinu je smatrano najbržim putem do vladanja ljudima", jer ipak Bozanić zna dobro što je strah. On i njegova tvrtka su svoj 'zemaljski' imperij na kraju krajeva i stvorili ne strahu od smrti i pakla. A nećemo ni o tome da je njihov navodni Isus bio blizak komunističkoj misli, samo što to onda, u ono vrijeme nisu tako zvali, a ljudi su bili tek braća i sestre, a ne drugovi i drugarice.

 Opet se naš počasni doktor što-ti-ja-znam-čega-i-zašto uhvatio povijesti. Da, povijesti. Jer izgleda kako mu verzija povijesti koja se uči u školama ne odgovara. Ona povijest koja uči o velikim hrvatskim uspjesima, uvelike potpomognutim Crkvom bez koje Hrvata i Hrvatske ne bi ni bilo. Verzija koja graniči sa legendama, a ne poviješću. Dobro, traži čovjek istinu (ili bar ono što on smatra istinom). Problem je što on zaboravlja da je to doba mraka koje on tako žestoko napada, Crkva imala sve slobode koje uživa danas, osim onih dodataka i bonusa predviđenih nekim čudnim ugovorima. Ma problem je što on poziva na reviziju povijesti, i to on, teolog (pojava vrijedna koliko i virus gripe). Dobro, osudimo onda zločine počinjene u povijesti, ali počnimo ispočetka. Vratimo se na pokolje Bogomila, Katara, Valdesijana, osude Galilea i Bruna. Ubijanja i mučenja svih ne-Hrvata blagoslivljano od strane nekih nedavno proglašenih blaženika. A da osudimo i zločine koje su počinili, i danas čine, kršćanski, katolički misionari po Africi, Južnoj Americi i Aziji? Uništavanje kultura i civilizacija u ime Isusa Krisa i majke Crkve, a pod krinkom pomoći i humanitarnog rada? Ostavi Bozaniću povijesti, ne vrijeđaj nas kojima je povijest posao.. i pazi Bozaniću što želiš jer bi ti se to moglo ostvariti!

 No, možda, s velikim možda, dobrih vijesti ima ili će biti, gledano sa puno skepse (koji optimizam…). Nas visokopozicionirani političar (neću o imenima) odlazi u Vatikan. Samoinicijativno!!! I odmah eto straha u Kaptolskim kostima, pa tako jedan anonimni dužnosnik izjavljuje za Večernji: "S druge strane, otkad smo počeli dobivati novac iz proračuna, znatno se smanjio milodar vjernika, a pomoći izvana uopće nema. Dakle, bila bi to prava financijska katastrofa ako se smanji taj iznos, koji je ionako beznačajan iz perspektive države". Uhvatila me doslovce tahikardija od smijeha kad sam ovo pročitao. Da, ne daju vam više milodare zato što vas financira država. Bum, glupost mjeseca! Da nije to možda radi nebuloza koje se slušaju sa oltara, ili možda zato što onaj broj od 90-98 % katolika (broj varira ovisno o subjektu) i nije tako precizan... ili je generalno ljudima pun kufer vas, vaših dogmi i vaše propagande.

 Za kraj, mala poruka. Dragi moji svećenici, vračevi, popovi, lopovi, ako nemate dobre argumente, ako ne znate što je smislena rasprava i razgovor, ostanite u svoja četiri zida, držite jezik za zubima i javite se kad naučite što, kako, gdje i kad se smije. Jer zaista, nismo više u Srednjem Vijeku.

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr