MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Split (ne)Misli

Eto, kako se mnogi nisu nadali, u hrvatskoj javnosti pojavile su se priče o kreacionizmu, inteligentnom dizajnu i evoluciji. Rasprava o konfliktu ili bolje nekompatibilnosti prve dvije, pseudo-znanstvene hipoteze, sa znanstvenom teorijom je krajnje besmislena i nepotrebna te ću je s “posebnim guštom” preskočiti. Osvrnuti ću se zato na bezobrazne optužbe određenih pojedinaca i udruga koje se još bezobraznije te krajnje prepotentno, pod krinkom razuma i argumenta a s izraženim religijskim fundamentalizmom, predstavljaju u ime svih studenata splitskoga (a i ostalih sveučilišta). Naravno, i na ministra u čiju obranu staju….

Odavna već znamo koja je razlika između znanosti i pseudo-znanosti te je jako zabrinjavajuće što ova udruga uopće postavlja to pitanje. No, ipak govorimo o pojedincima koji su kao “znanstvenika” pozvali jednog Pavunu, i to nakon brojnih upozorenja o neozbiljnosti i neznanstvenosti istog. Isto kao što akademska zajednica već odavno poznaje i poštuje otvoreni dijalog, duh tolerancije, kulturu slušanja i poštivanja drugačijih mišljenja, te među akademicima i studentima razvija nove oblike suradnje. Inače Puljak, Vinković i ostali ne bi bili toliko poznati i uspješni u svom radu.

Te iste profesore, znanstvenike  također se optužuje da izbjegavaju odgovornost ne želeći stati pred studente te odgovoriti na njihova pitanja o nekim, njima bitnim stvarima. Optužba jednog teologa  krajnje je neutemeljena. Naime, radi se  o osobama koje svakodnevno komuniciraju sa svojim studentima koji su itekako informirani i obrazovani po pitanju razlike znanosti i pseudo-znanosti. Što teologija, dakako, ne poznaje.

Znanstvena zajednica se itekakva suočava s određenim napetostima i poteškoćama, a katkada i neutemeljenim napadima putem medijski sigurnog geta kada je riječ o „drugačijim“ znanstvenim stavovima. I to upravo od udruga i pojedinaca ohrabrenim ideologijama religijskog fundamentalizma kao što su dvije o kojima govorim (a koje neću imenovati jer to ne zaslužuju.). Upravo zato, ne želeći davati tim šarlatanima na važnosti, odbijam sudjelovanje u ovakvim ‘debatama’

Što se tiče mrežnih prepucavanja, njih nisu započeli navedeni profesori već pojedinci iz ove udruge, čije je poznavanje znanosti, tj znanstvene metode oskudno i gotovo nikakvo. To je bez ikakve sumnje jako tužno, no znajući da se radi većinom o studentima što filozofije, što teologije, nimalo začuđujuće. Zanimljivo je kako  se znanstvenike, pogotovo od strane religijskog ekstremizma u ovim udrugama, proziva za ideološki i dogmatski pristup. Znanost nije utemeljena na uvjerenju, za razliku od teologije. Znanost je isključivo metoda istraživanja stvarnosti utemeljena na činjenicama te s vjerom, koja god bila, nema nikakve veze.

Isti se pozivaju na Plancka, Einsteina ili Oxford... i oni bi se danas zgražali nad ministrom i ovim udrugama. Rasprava koju pokušavaju dobiti gotova je već stotinjak godina i potpuno besmislena, osim u očima religijski indoktriniranih osoba koji su za znanost i njen napredak apsolutno nebitni.

Za kraj, poznavajući tribine i debate koje je organizirala ova udruga, koje su prije cirkus nego što drugo, znajući kako dobar dio njih uz svo dostupno znanje smatra biblijske mitove povijesnom i vjerodostojnom realnošću, nije ni čudo što su ih odbili ne samo prozvani znanstvenici, već i razne udruge koje su isti pozvali.

Ipak, zaključak je jasan. Sva ova rasprava je tek šturi pokušaj religije i teologije da si priskrbi legitimitet i važnost koju u objašnjavanju bilo kojeg aspekta realnosti više nema.

Šustarov rad nije znanstven niti podliježe kriterijima znanstvenog, te je sramotno što je takva osoba na poziciji na kojoj jest. Zašto?

Osoba koja na tom položaju, koja se definira znanstvenik a uspije na javnoj televiziji govoriti za sve ono što ne zna vjeruje (cit: “Ja vjerujem), a prethodno tome odbije svaku mogućnost predomišljanja, gubi na legitimitetu znanstvenika. I sam se stavlja isključivo u položaj političara, tj ideologija, udaljavajući se od svih principa znanstvene metode. Kako je moguće da si jedan znanstvenik dopusti izjaviti kako kreacionizam ima jake argumente, kako je svemir savršen ili još komičnije, kako religija otvara prostor sumnji i skepticizmu.

Kreacionizam nema argumente, svemir je totalni kaos u kojem je život moguć u zanemarivo malom postotku, a religija otvara prostor sumnji kao što riba ima sposobnost vožnje bicikla.

Za kraj, mala zanimljivost. Pozivam vas da pročitate Rezoluciju Vijeća Europe o kreacionizmu, koju do danas nije potpisao jedino HAZU. Toliko o tome...

Živjela znanost!!

 

 

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr