MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Teologija, znanost i pričanje gluposti

Rođen sam u Splitu, nisam vjernik. Konvencionalno me etiketiraju kao ateista. Sv. Duje za mene je tradicija, dio kulture, dan mog voljenog grada i boli me kao čovjeka kad se takav dan koristi za propagandu nekih licemjernih 'ljudi'. Stoga se, eto unaprijed ispričavam ako ton ovog teksta prijeđe granice dozvoljenog ili prihvatljivog, ali ne mogu ni ja više (i uvijek) biti pristojan. Pokušat ću.

 Sjećam se, jedan moj profesor, čije će ime radi diskrecije ostati skriveno, postavio mi je sasvim jednostavno pitanje: Koja je razlika između znanosti i teologije? Sasvim jednostavno pitanje s, na moju nevjericu, još jednostavnijim odgovorom: Teolozi, po definiciji, vjeruju u boga.

 Da razjasnim. Znanstvenik, koju god činjenicu imao ispred sebe, nikad ju neće uzeti kao sigurnu, ispitat će je i preispitati bezbroj puta ne bi li je potvrdio ili odbacio, a i nakon toga je opet neće uzeti "zdravo za gotovo". Teolog, NIJE znanstvenik, već, kao prvenstveno, vjernik, te u svaku analizu, raspravu ili istraživanje kreće s činjenicom koja je za njega neupitna i neosporiva tj. bog postoji - i to nikad neće dovesti u pitanje. Nadam se da ste uvidjeli razliku.

 E sad. Takvi teolozi su danas, 7. svibnja u Splitu sebi dopustili glumiti znanstvenike. Dotični E.Ž. i A.M., u mom gradu, mojim sugrađanima (bili oni religiozni ili ne) dijele lekcije o tome što je prirodno a što ne, kad počinje život, itd.

 E slušajte vi, samozvani znanstvenici. Kako vas nije sram? Vas, koji napadate LGBT osobe, a sami se oblačite u haljine? Vas, koji govorite o svetosti života, a svakim danom niču optužbe i dokazi o zlostavljanju, otmicama i krađi djece koje su počinila vaša 'braća' i 'sestre'. Vas, koji promičete zaštitu siromašnih, a sebi gradite palače od oniksa i zlata i koji vozite nove luksuzne automobile. Vas, koji nas ateiste, koji ne mrzimo i ne diskriminiramo, prozivate za mržnju i diskriminaciju, a vi sami s javnih bina pozivate na linč, mržnju, nesnošljivost. To, gospodo draga, nije ni znanost ni teologija, to se kratko i jasno naziva: PRIČANJE GLUPOSTI. Vas, gospodo, koji se pozivate na religijske, NE znanstvene tekstove napisane u Brončanom dobu. Vas, koji se sve više i više bavite mrtvima i nerođenima, a zaboravljate na žive. Vas, koji koji se zavlačite ljudima u krevet i propovijedate o seksu, a navodno ne biste trebali znati ništa o tome. Vas, koji sve više i više mislite na svoje trpeze i luksuz, a zaboravljate na (navodna) učenja vašeg Isusa (Matej, 16) i na one siromašne koje NAVODNO štitite. Vas, koji vjerujete da tamo neki bradonja na tamo nekom nebu kontrolira, sluša i gleda misli, riječi i djela svakog čovjeka, a pozivate se na slobodan izbor koji vam je dao taj isti bradonja.

 E baš vi, redikuli i oriđinali ove civilizacije morate znati jedno: znanost ostavite znanstvenicima. Držite se te vaše teologije u ograničenim okvirima u kojima jest. I zapamtite, velika je razlika između smislenog govora i bezveznog nabrajanja nesmislenih činjenica. To se, gospodo draga, u narodu zove baljezganje, majmuniranje, klauniranje ili pristojnije rečeno, pričanje gluposti.

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr