MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Teološki virus

Opet svjedočimo agresiji katoličke teološke elite, klera, neprofesionalnog dekana i rektora. Prenijeti ću citat reakcije čiji je potpisnik i Protagora te neću komentirati ovu sramotnu epizodu akademskih krugova RH.

 “ Nakon dugotrajnih priprema, na kojima je duže vrijeme radio bivši dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras, novoizabrani dekan Vlatko Previšić je 12. 06. 2014. godine, nakon odobrenja Fakultetskog vijeća, potpisao ugovor o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Ovim ugovorima studentima KBF-a koji se školuju za buduće vjeroučitelje omogućava se studiranje na bilo kojoj studijskoj grupi Filozofskog fakulteta bez položenog klasifikacijskog ispita.“

Zašto se na najvećoj i najvišoj znanstveno-obrazovnoj instituciji dopušta da se religijske institucije privilegiraju, a uopće ne bi trebale niti biti sastavnica sveučilišta, kao što je to praksa u obrazovanom svijetu?

Citirati ću samog sebe:

“Da razjasnimo. Znanstvenik, koju god činjenicu imao ispred sebe, nikad je neće uzeti kao sigurnu, ispitati će je i preispitati bezbroj puta ne bi li je potvrdio ili odbacio, a i nakon toga je opet neće uzeti "zdravo za gotovo". Teolog, koji NIJE znanstvenik, uvijek, ali uvijek kreće u svako istraživanje smatrajući da bog postoji, i to nikad neće dovesti u pitanje.“

Teologija, nije slijedila, ne slijedi i nikad neće slijediti znanstvenu metodu. Samim time, teologija nije znanost već pseudoznanost. Pseudoznanost je tvrdnja, vjerovanje ili praksa koja je krivo predstavljena kao znanstvena, ali se ne pridržava valjane znanstvene metode, ne može biti pouzdano provjerena ili je neznanstvena na neki drugi način. L. Krauss je to sasvim lijepo objasnio:

“Kada govorimo o razumijevanju toga kako nas svijet nastaje, religija i teologija su, skromno rečeno, irelevantne. Cesto zamucuju vodu, na primjer, fokusiranjem na pitanja ništavnost bez davanja bilo kakve definicije tog termina koja bi bila bazirana na empirijskom dokazu. Dokle god mi jos ne razumijemo svemir do kraja ne možemo očekivati da će se na tom plani ista promijeniti. štoviše, očekujem da će na kraju biti ista stvar s našim razumijevanjem područja koja religija sada smatra svojim teritorijem, poput ljudske moralnosti. Znanost je bila uspješna u unaprjeđivanju našeg razumijevanja prirode jer se znanstveni etos bazira na trima principima: (1) slijedi dokaze bez obzira gdje te vode (2) ako netko ima teoriju taj mora biti voljan pokušavati dokazivati da je teorija u krivu koliko god netko drugi pokušava dokazati da je teorija valjana; (3) konačan arbitar istine je pokus a ne utjeha koju netko dobiva iz vlastitih primarnih vjerovanja ili ljepota i elegancija koje netko pripisuje teorijskim modelima.“

Čak se i društvene discipline, kojima se često pripisuje isti status, prilagođavaju oštrim standardima znanstvene metode, ili, bolje rečeno, već su se odavno prilagodile. Tako se npr. povijest, arheologija, sociologija i filozofija objedinjene u antropologiji prilagođavaju znanstvenoj metodi uvodeći čak i eksperimentalni element u svoja istraživanja. Jedina ispravna metoda jest dedukcija ojačana najdetaljnijim istraživanjem svakog dokumenta, izjave ili kamena. Romantična spekulativna rasprava i izjave u kojima se koriste subjektivni termini poput “mislim“, “vjerujem“ ili čak “smatram“ su odavno odbačeni te ne prolaze kroz nijednu peer reviewed raspravu (teološki “radovi“ su joj rijetko kad i podložni).

U svom radu na i sa europskim sveučilištima mogao sam itekako dobro svjedočiti statusu koji ova ljudska aktivnost ima, tj. nema.

Katolički, bogoslovni fakulteti nisu sastavnice velikih, državnih i privatnih sveučilišta već su samostojeće cjeline slične privatnim veleučilištima ili visokim školama. Pod kontrolom su x ili y religijske institucije. Istina jest da su studenti i profesori istih prisutni u znanstvenim raspravama poput kongresa ili okruglih stolova. No jednako tako je i istina da je njihov doprinos istima toliko velik da je smiješno zanemariv. Njihove intervencije završavaju podsmijehom ili okretanjem očiju ostalih sudionika. Teolozi su u (zapadnom) znanstvenom krugu marginalizirani jednako kao što je to astrologija ili homeopatija. Čak je i u jednom Rimu to posebna institucija koja nema veze ni sa jednim sveučilištem. Jako važno pitanje jest i zašto uopće postoji Katolički bogoslovni fakultet u sastavu državnog sveučilišta kad je 2006. godine osnovano Hrvatsko katoličko sveučilište sa sjedištem u Zagrebu (i to dekretom Luce vera illuminata - Istinskom svjetlošću obasjana), čiji je osnivač Zagrebačka nadbiskupija?

No ovakvi teološki pokušaji infiltracije u znanost nisu prisutni samo unutar društvenih znanosti, čiji član ova pseudoznanost očajnički pokušava biti. Više puta sam dobio informacije o diplomskim ispitima na zagrebačkom PMF-u s izraženim teološko-kreacionističkim sadržajem te o pojavi pamfleta istog sadržaja.

Ostavljam Vama čitateljima na savijest zaključak zašto je Zagrebačko sveučilište tek na otprilike 500-om mjestu u svijetu i kamo ovakvo tretiranje znanja vodi. Meni je, kao znanstveniku obrazovanom i formiranom van Hrvatske, krajnje neugodno, sram me je ovakvih događaja. Neopisivo me je sram.

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Član udruge "Dalmacija" . 

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr