MessageBox

MainMessage

AdditionalInfo

 

Radim...

Working

Ulazak u sustav Zatvori [ X ]

Izaberite način ulaska u sustav:

Pomoću Facebook profila

Ako niste povezali Facebook profil sa korisničkim računom, molimo Vas da ispunite sva tražena polja.

E-mail adresa:
Lozinka:

Ako nemate kreiran korisnički račun za portal Protagora.hr molimo Vas pratite ovaj link.

Znanost nije ideologija!

Dana 20, ožujka, na početku sjednice Gradskog vijeća, predstavnik jedne nazovistranke (ne zaslužuju da im se spomene ime) zatražio je stanku jer: “… dr. sc. Ivica Puljak u školama i vrtićima drži predavanja kako Bog ne postoji. Smatra neprimjerenim da jedan vrhunski znanstvenik predaje ideološke teme djeci koja još uvijek nemaju razvijeno kritičko mišljenje. Povod ovome su, kaže, brojne poruke roditelja na ovu temu pa smatra da o tome treba javno govoriti. Na kraju je kazao da ne vidi onda razliku između Ivana Pernara i Ivice Puljka.„ (izvor: DalmacijaDanas)

Transparentnosti radi, svjestan sam nadolazećih optužaba za skupljanje jeftinih političkih bodova te svih posljedica ovog teksta koji slijede budući da sam i sam član stranke, ni manje ni više nego iste kao i dr. Puljak. Ovaj slučaj, glupost jednog nazovipolitičara, odličan je trenutak da se još jednom naglasi razlika znanja i gluposti, edukacije i indoktrinacije, tj. znanosti i vjeronauka.

Za početak, znanost se ne bavi postojanjem boga, bogova i sličnih šta-ti-ja-znam obzirom da su isti za znanost nebitni i nepotrebni. A po sto puta ponovljenom, znanost ne mora dokazivati postojanje božanstva jer težina dokaza nije na znanosti već onom tko a priori tvrdi da takvo što postoji. Ruku na srce, bilo kakve argumente religije i teologije znanost stalno i temeljito odbija kao nevažeće i naprosto glupe. Moje mišljenje je da je nepostojanje bogova, ili bar odbijanje postojanja istih, nuspojava istraživanja znanstvenom metodom.

Podjela znanja s najmlađima, prilagodba kompliciranih tema njihovim umovima je za apsolutnu pohvalu. Upravo takav pristup, provjerenim, testiranim, potvrđenim, vjerodostojnim podatcima, tj. činjenicama, ako hoćete - istinama, jest najbolji za razvoj mladih umova. Dok se prof. Puljak i njemu slični trude tako približiti realnost učenicima, koje se ohrabruje postavljati čak i neugodna pitanja, imamo s druge strane vjeronauk… na kojem se uči kako su ateisti krivi za Auschwitz, kako su ateisti egoistične, problematične i bolesne osobe. Vjeronauk koji Mojsija, Isusa i ostale bajke prikazuje kao vjerodostojnu povijest unatoč znanosti koja ih je odavno odbacila kao takve. Isti onaj vjeronauk na kojem se na pitanja, ako su uopće dopuštena, odgovara s „To je tako“, bez obrazloženja (kojeg i nema). Ovdje moramo istaknuti i činjenicu da nijedan znanstvenik ne govori strogo afirmativno kako nema boga/bogova, već to isključivo iznosi kao osobno mišljenje popraćeno argumentacijom.

Znanost nije ideologija, znanost je metoda. Metoda istraživanja realnosti te vjerodostojnog objašnjavanja iste. Zahvaljujući znanosti danas živimo duže i kvalitetnije, iskorijenili smo bolesti ili stvorili lijekove za bolesti koje su se donedavno (neuspješno, kako drugo) liječile molitvom. Religija je upravo suprotno, ideologija utemeljena na protopovijesnim i antičkim uvjerenjima i kojekakvim neistinitim glupostima. Ista ta ideologija na trošak svih građana svakodnevno se propagira u javnim školama i vrtićima (i to u, na papiru, sekularnoj državi), dok pojedini znanstvenici, o svom trošku, putuju po lijepoj našoj ne bi li približili znanost i realnost djeci i mladima. I to isključivo na poziv roditelja ili učitelja, uz dopuštenje ravnatelja (dok onaj klaun i trol Pernar, nepozvan, bez dopuštenja ometa nastavu i širi pseudoznanstvene, opasne gluposti). Čisto informativno, prof. Puljku nije dopušteno, praktički mu je zabranjeno, držati predavanja u školi u vlastitoj četvrti. Tužna je to činjenica, znajući da djeca i roditelji obožavaju takva predavanja, a tome i sam svjedočim prilikom druženja s profesorom. Još tužnija je ako znamo da je publika njegova predavanja više puta nagradila. 

Znanost nudi vjerodostojna objašnjenja realnosti koja se kose s uvjerenjima o postojanju bogova, dok se religija tisućama godina neuspješno trudi ta uvjerenja dokazati… a do danas nije uspjela, niti će. Zato gospodo, dobrodošli u realni svijet!! Boga nema, antikrista nema, pakla nema, raja nema… Ono čega ima jest ovaj jedan čudesan život, beskonačna ljepota kompleksnosti života i prirode. Ne opstruirajte znanost i znanstvenike koji tu ljepotu pokušavaju shvatiti, i to uspješno, te tako sve naše živote učiniti ljepšima i kvalitetnijima. Ne opstruirajte nas dok sv to znanje pokušavamo podijeliti sa svima, bilo predškolske ili poodmakle dobi. Jer upravo znanje i znanost su ti koji guraju civilizaciju naprijed..

...znanje i znanost, a ne religija ili uvjerenja!

Vezani članci

Nema vezanih članaka.

Ključne riječi

ateisti, ateizam, demokracija, sekularnost, škola, školstvo, vjeronauk, znanost

Podijeli sadržaj

O autoru:

mr. sc. Luka Baričić

mr. sc. Luka Baričić

Rođen 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko- birotehničke škole odlazi na studij u Pisu, Italija. Tamo diplomira povijest antičkog Bliskog istoka te magistrira arheologiju na istom području s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju. Nekoliko godina surađuje s Odjelom za Paleopatologiju sveučilišta u Pisi te je član Arheološke grupe Vecchiana. Član udruge "Protagora " od njenog osnutka. Aktivni član stranke "Pametno". 

Osim hrvatskog, služi se talijanskim, engleskim, njemačkim, slovenskim i arapskim te je stručan za hetitski, akadski, sumerski, babilonski, asirski i još nekolicini antičkih jezika bliskog istoka.

Više o autoru »

Komentari na sadržaj:

Da biste komentirali ovaj sadržaj morate se autorizirati u sustav.

Učitavam...

Učitavam komentare...

"Protagora" - Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Adresa Udruge: Vramčeva 23, 10000 Zagreb

Kontakt e-mail: udruga@protagora.hr